0
0
0
s2sdefault
Kékáfonya

Az áfonya az északi félgömb hűvösebb éghajlatát és savanyúbb talajait kedvelő, mintegy 450 különböző fajból álló bogyós termésű növény.

kek afonyaA kék áfonya, ahogy az elnevezéséből is adódik, apró, kék bogyós terméssel rendelkező cserje, melynek gyümölcse sok vitamint, cukrot és értékes ásványi anyagokat, mint például foszfort és vasat tartalmaz.

Magyarországon igen kedvelt gyümölcs, mivel a klíma miatt sok helyen megterem. A kék színű bogyók július vége felé, illetve augusztus elején érnek be annyira, hogy szedhetőek legyenek. A népi gyógyászatban már rég óta ismerik az áfonyát.

Egészségre jótékony hatásait már tudományosan is sikerült bizonyítani. Az áfonya kék bogyója képes lassítani az öregedési folyamatokat, magas az antioxidáns-tartalma, nagyon jó immunerősítő, sőt mi több, zsírbontóként sem utolsó, ezért fogyókúrázók fogyasszák rendszeresen! A magas antioxidáns tartalom segít a sejtek védelmében, ezáltal csökkenthető az öregedés mértéke.

A rákos megbetegedésekhez kapcsolódó kutatásokba is bevonták már a kék áfonyát, mivel tudósok megfigyelték, hogy segít a már meglevő rákos sejtek terjedésének megakadályozásában. A kék áfonya tartalmaz egy antocianin nevezetű összetevőt is, ami a bogyók színét adja. Ez az anyag az agyunk neuronjaut védi, ami által a koncentrációs képességünk javítható. Magas folsava miatt terhesség alatt is ajánlott fogyasztani!