Üres a kosarad

 +36 (70) 3979068 

0
0
0
s2sdefault

A vérben az oxigént nem a vérben található víz szállítja (az oxigén alig oldódik a vízben), hanem a hemoglobin.

O2Ebben van egy vas atom, ami megköti az oxigént. Csakhogy a vas az oxigénnél sokkal jobban megköti a szénmonoxidot, így, ha eleve kevés oxigén áll a szervezet rendelkezésére, akkor a vér ellátottsága érezhetően csökken. Egészségesnek mondható az, ha a vér az oxigénszállító kapacitásának a 98-99 százalékát kihasználja, ám az életvitelből és különösen a dohányzásból eredően ez lecsökkenhet 90-92%-ra is! A szövetek oxigénellátottságának a növekedésével nő a májban is az oxigén koncentrációja. Ez azért fontos, mert a máj a szervezet legfontosabb oxigénraktára. A máj bontja le a szervezetben keletkező méreganyagokat, amihez elegendő oxigénre van szüksége. Belégzéssel felvett oxigén esetén a máj szabad oxigéntartalma 8%-os, míg a gyomorból felvett oxigén esetén ez 43%-ra tud nőni. Ez a plusz (sokszorta annyi) oxigén szinte hihetetlenül feljavítja a májméregtelenítő képességét, hatékonyabban és gyorsabban lebomlanak a káros anyagok, anélkül, hogy túlzottan megterhelnék a májat

Miért szükséges a fokozott oxigénbevitel?

Tízezer évvel ezelőtt a Föld légkörének oxigéntartalma kb.38%-os volt. Mára, az erőteljes erdőirtás és a jelentős széndioxid-kibocsátás miatt a légkör oxigéntartalma 21%-os. Nagyvárosokban, szennyezett levegőben az oxigéntartalom lecsökkenhet akár 18%-ra is. Az emberi szervezet működése természetesen a 38%-os oxigéntartalomra van optimalizálva, így a 18-21%-os, alacsony oxigéntartalom meglehetősen megterheli a szervezetet. A mai átlagembernek a vére lényegesen kevesebb oxigént szállít, így a szövetek állandó oxigénhiányban szenvednek. Az oxigén nélkülözhetetlen az élethez, a biológiai oxidációfolyamatához. A vörös vérsejtjeink feladata az oxigénnek a sejtekbe juttatása, illetve a széndioxid visszaszállítása.

Az oxigénszegény vér sűrű folyású, mivel a vörösvérsejtek nagyok és kevésbé mozgékonyak. A friss oxigén dús vér csak akkor tud a szövetekbe áramlani, ha az elhasznált vérrel ellepett terület felszabadul. Ekkor az anyagcsere egészséges marad. Az oxigénben gazdag vér jól folyik, mivel a vörösvérsejtek kicsik és mozgékonyak. Az oxigén hiányát a szervezet már igen hamar jelzi, hosszú távon pedig sok problémánk alapját képezheti.

Ha valamilyen okból kifolyólag kevesebb oxigén jut a sejtekhez, akkor azok az energiatermelő folyamatok, melyek az életfunkciókat biztosítják, sérülnek. Minél tovább áll fent az oxigénhiányos környezet, annál nagyobb az esélye annak, hogy a következményeként valamilyen betegség kialakul.

Oxigént felvenni három módon tud a testünk. Ebből a legfontosabb a légzés, de itt is meg kell állnunk egy pillanatra. A légzés hatékonysága a tüdő szabad felületével áll arányban. A tüdő teljes felülete kiterítve akkora lenne, mint egy futballpálya. Ha valakinek tüdővel kapcsolatos problémája van, mint például az asztmásoknak, vagy tüdőtágulatban szenvedőknek, a tüdő szabad felülete számottevően csökken, ezzel együtt romlik a légzés hatékonysága is, azaz a szervezet átlagos oxigénellátottsága még az átlagemberénél is rosszabbá válik.

A második legfontosabb lélegző szervünk a bőrünk, bármilyen meglepő is. Ugye a bőrünk is ki van téve a környezet alacsonyabb oxigéntartalmának, ezért ma így sem lehet pótolni a hiányzó oxigénellátottságot. A harmadik szervünk, mellyel tiszta oxigént tudunk felvenni, az a gyomrunk. Jellemzően a természetben nem fordulnak elő azonban oxigén dús táplálékok, hiszen az oxigén illékony gáz, így a gyomron keresztüli oxigénfelvétel mindeddig elhanyagolható volt. Azonban pl. oxigénnel dúsított vízzel szinte közvetlenül a véráramba tudjuk irányítani az oxigént, visszaállítva ezzel a vér egészséges oxigénszintjét.

Az oxigénhiány kezdeti tünetei

 • Nem elég pihentető az alvás. Ha végre többet sikerül aludni, akkor gyakran még rosszabb közérzetű az ébredés.
 • Alacsony stressz tűrő képesség, állandó idegesség és fáradékonyság.
 • Fejfájás, frontérzékenység.
 • Elsavasodás.
 • A méreganyagok felhalmozódnak.
 • Fáradt bőrszín.
 • Megnövekedik nitrát szint, ami köztudottan rákkeltő.

Gyakran érezzük, hogy lusták vagyunk, ásítozunk. Nincs erőnk, sem kedvünk dolgozni. Váltakozik a túlzott felpörgés és túlzott energiahiány érzése.

Oxigénhiány tünetei az immunműködésünkben: Csökken a vérben a természetes ölősejtek száma, vírusfertőzések, megfázások, autoimmun-betegségek, candida és egyéb gombásodás, pollenallergia és asztma.

Oxigénhiány tünetei a teljesítményünkben: a sportteljesítmény csökkenése, savasodás, fizikai és szellemi fáradság, gyors kimerülés, állandó ásítozás, fejfájások, szexuális teljesítőképesség csökkenése.

Oxigénhiány tünetei szépségfronton: elhízás és súlyfelesleg, amitől nagyon nehéz szabadulni, ráncos, öreg bőr, kollagén hiány, narancsbőr, pattanásos bőr.

Kóros, állandó oxigénhiány tünetei:

 • Magas vérnyomás.
 • Cukorbetegség.
 • Látásromlás.
 • Derékfájás, ízületi problémák.
 • Fejfájás és migrénes panaszok.
 • Szív- és érrendszeri megbetegedések.
 • Depresszió.
 • Agyinfarktus.
 • Feledékenység, kézreszketés.
 • CO mérgezés.
 • Szülés, műtétek és sérülések utáni túl lassú felépülés.
 • Asztma, COPD.
 • A rák.

Hogyan növelhetjük véroxigén szintünket?

Tartózkodjunk többet a friss levegőn, lehetőleg tiszta, hegyi levegőn. Az iparosodás és a vele járó környezetszennyezés hatására a levegőben lévő oxigén mennyisége folyamatosan csökken.

Tanuljunk meg helyesen lélegezni! Nyugalmi állapotban egy átlagos felnőtt ember egy perc alatt 330 mg oxigént vesz fel, teszi ezt percenként 12-16 lélegzetvétellel, vagyis egy lélegzetvétel 20-30 mg oxigént juttat a szervezetbe.

A tai-csi vagy a csikung is megtaníthat helyesen lélegezni, ezek segítségével is feltornázhatjuk oxigénszintünket. Ezek az ősi mozdulatok úgy vannak létrehozva, hogy a tüdőlebenyek a mozgások közben kitágulnak, és így nagyobb felületen tudják leadni az elhasznált széndioxidot és felvenni a szükséges oxigént a beszívott friss levegőből. Mivel a mozdulatok lassúak, és a légzés a mozdulatok sebességéhez automatikusan igazodva szintén lassú, a tüdőnek több ideje van az oxigén és a széndioxid kicserélésére. Ha lassan, egyenletesen, mélyeket lélegzünk, akkor a szervezetünk megfelelő mennyiségű oxigénhez jut. Folytassunk rendszeresen testmozgást! Rendszeresen szelőztessünk!

­