Üres a kosarad

 +36 (70) 3979068 

0
0
0
s2sdefault

Napjaink egyik divathulláma a "parazitairtás". A világhálón egyes gyakran látogatott weboldalak reklámjai sokszor gusztustalan, emberekben élő kukacokkal rémítgetik az oldalon böngészőket. Parazitákról szóló sorozatunk célja néhány népszerű tévedést eloszlatni, és kevéssé ismert információkat közzétenni.

Parazitak 1A parazitóirtó szerek vásárlására ösztönző képek, amelyeken az emberi testben lakó vagy éppen onnan kimászó undormányok láthatók, pusztán a fantázia termékei lennének? Természetesen nem. A divathullám egy nagyon is való veszélyen, vagy jelenségen alapul. Az is tény, hogy a reklámozott féreg- és parazitóirtó szerek - amelyeknek az árát nem a minimálbéren élők pénztárjához igazították - sok embernek segítettek kellemetlen testi tüneteik megszüntetésével vagy enyhítésével.

Mi hát akkor az igazság, mit érdemes elhinni és mit nem? Valóban veszélyeztetik az egészségünket a paraziták, és a különböző testi tünetek mögött ők lapulnak?

Aki egy mondatos választ szeretne kapni az csalódni fog. A csodaszerek értékesítői ugyanis a legtöbb gyakori problémát felsorolják, hogy minél többen magukra ismerjenek és vásárolják meg a gyakran borsos árú termékekeket. Ahol a pénz beszél, ott hallgatnak a tények.  

Az egészségre veszélyes paraziták és típusaik

A paraziták 2 nagy csoportra oszthatóak: egysejtű és többsejtű oragnizmusokra. 

Az egysejtűekhez soroljuk a baktériumokat, egyes gombákat, protozoákat, (ent)amőbákat.

A többsejtűeknél általában a belső parazitákra szoktak gondolni, de (külső) parazitának számít a bolha, kullancs, atka, tetű és sok más élőlény is. Bár egy fejbőrbe ágyazódott kullancs is tartós parazitának minősül ha nem veszik időben észre, az ún. parazita irtás elsősorban az emberi testben, a bőrünk határolta területen belüli élősködők kiűzésére irányul.

Az ijesztgetés tárgyát elsősorban a ronda kinézetű, elsősorban a belekben élősködő férgek (orsóféreg, galandféreg, horogféreg, fonálféreg, gombféreg) képezik. Van azonban több más terület, ahol nagyobb méretű élősködök tartósan lakozhatnak egy emberben. A vérmétely pl. a vérben, a májmétely a májban érzi jól magát. A peték gyakran a széklettel vagy a vizelettel (pl. a vérmételynél) ürülnek, és képesek új gazdaszervezeteket megfertőzni. A bélférgek előfordulása a parazita fertőzöttek össz számához viszonyítva viszonylag alacsony. 

Pontos statisztikák a lakosság parazita fertőzöttségének a mértékéről sehol nem készülnek. Egyes - főleg fejlettebb - országokban vannak lokális, néhány száz vagy ezer embert érintő kísérleti vizsgálat sorozatok, amelyek elsősorban a az egysejtű paraziták fertőzését képesek jelezni, a vérben kimutatható antitestek jelenlétéből. Az antitest jelenléte nem jelent feltétlenül fertőzöttséget, ugyanis az antitestek jelen vannak a már gyógyult, de a fertőzésen átesett alanyok vérszérumában is.

Hivatalosnak semmiképpen nem tekinthető adatok szerint a fejlett országokban a lakosság 2-40%-át érinti a parazitafertőzés, hygiénia, élőhely, anyagiak, vagy a víz és kommunális ellátó rendszerek rendelkezésre állásától függően. Lehet olvasni országszintű becslésekről is, amelyek ugyan soha nem megalapozottak, mert ilyen vizsgálatok nem készülnek, mégis elgondolkodtató hogy egyes szakemberek szerint a probléma akár a lakosság 30%-át is érintheti az USA-ban.

Mit tehet az, aki szeretne biztosra menni, és meggyőződni arról, hogy a parazita mentes közösséghez tartozik?

1. Végigcsinálhat egy vagy több kúrát a hirdetésekben ajánlott, divatos és drága készítményekkel. A legtöbbjük bizonyos fertőzések esetén többé-kevésbé hatékony, ez nem vitás.

2. Szakemberhez fordul, aki műszeres állapotfelmérést és személyes tünetelemzést követően tanácsot és megoldást nyújt. Ez lehet egy egyszerű parazitirtó kezelés, de lehet összetettebb megoldás is. (folytatjuk)

Tapasztalt munkatársaink a
műszeres diagnosztikáról és
megelőzésről tájékoztatnak: 

 Székely László,  Telefon:
 +36(70)2840947

  Szűcs Erzsébet,   Telefon:
 +36(70)3979068

  Pavelka Andrea,  Telefon: 
 +36(70)3979068

­