Üres a kosarad

 +36 (70) 3979068 

0
0
0
s2sdefault

A sütőtök Közép- és Dél-Amerikából származik, több száz éve terjedt el Európában, hazánkban is régóta termelik, és ismerik.

pumpkin 970232 1920A szezonja szeptemberben kezdődik, és egészen januárig tart. Szinte bármelyik boltban, zöldségesnél találkozhatunk vele, ősszel és télen az egyik legfinomabb és legegészségesebb csemegénk. Kisebb változatait dekorációs kellékként is lehet használni, a nagyobbakat pedig konyhai alapanyagként. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy ép példányt válasszunk, felülete hibátlan legyen. Felvágva a színe sárgás, minél sárgább a belső része, annál érettebb. Előnyei közé tartozik, hogy nyersen viszonylag sokáig eltartható és az ára is ideális.

Kalóriatartalma alacsony ezért fogyókúrázóknak is ajánlott. Tartalmaz A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminokat, illetve magas a vastartalma is. Fogyasztása bőrünkre is pozitív hatással van. Serkenti a máj működését és jó hatással van az emésztési gondokkal küzdőknek is béltisztító hatása miatt. Megfázásos betegségek ellenszereként is használják, erősíti az immunrendszert.

Sokoldalúan felhasználható, de a legtöbben sütve szokták fogyasztani, pedig már bébiételek, és ivólevek is készülnek belőle. Desszertekhez is felhasználható, de kiváló levesként, köretként húsok mellé is. Belsejében magok találhatóak, amiket sütve, pörkölve szintén lehet fogyasztani. Íze édeskés, de egyáltalán nem markáns, ezért sokféle fűszert lehet használni hozzá.

­