Üres a kosarad

 +36 (70) 3979068 

0
0
0
s2sdefault

Már az aztékok is használták, több ezer éves múlttal bír, de igazán az 1990-es években kezdett elterjedni. Jótékony hatásait már kutatások is igazolják.

chiaMára már nem csak Argentínában termesztik, hanem Peruban, Mexikóban és Bolíviában is. A közelmúltban kezdett egyre nagyobb népszerűségnek örvendeni. Összetevői miatt bír nagy jelentőséggel. Főként a magját használják, jellegzetes íze nincsen.

Főbb jellemzői:

Jelentősen javítható fogyasztásával a szervezet egészségi állapota, kifejezetten magas százalékban tartalmaz omega3 és omega6 zsírsavakat, antioxidánsokat, ásványokat. Élelmi rostokban gazdag, ezért fogyasztása jótékony hatással bír az emésztésre. Található benne kalcium, foszfor, nátrium, cink, réz és mangán is. Gluténmentes, ezért liszt-érzékenyek is fogyaszthatják.

Segíthet a felesleges testsúly leadásában is, szinte nincs kalóriatartalma, ezért diétázóknak ideális. Növényi termék, koleszterinmentes. Stabilizálja a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek is ajánlott. Továbbá sportolóknak is, mert számukra fontos a magas fehérjetartalmú étrend, és a többi magféléhez képest a chia magnak van a legmagasabb fehérjetartalma.   Számtalan módon lehet fogyasztani.

Vízzel érintkezve zselés állagúvá válik, ezért felhasználási lehetőségei sokoldalúak. Fogyasztható reggeliként müzlihez, gabonapehelyhez hozzáadva, illetve gyümölcslébe, joghurtba keverve, de ideális pudingok, turmixok készítéséhez is. A tojás és a liszt is helyettesíthető vele, turmixgépben őröljük meg a magokat, így por állagúvá válik.

­