Üres a kosarad

 +36 (70) 3979068 

0
0
0
s2sdefault

Honnan származik a zeller? A zeller (apium graveolens) Dél-Európából terjedt el, termesztését az egyiptomiak és a görögök kezdték.

fennel 419825 1280Utóbbiak már a középkorban használták gyógyító erejéért, a kínai gyógyászatban pedig a leghatásosabb fiatalító gyógynövényként tartják számon. Többféle módon felhasználható, a gumóját és a felső zöld részét is hasznosítják. Nagyon egészséges, számos jótékony tulajdonsága van, viszont hatása akkor érvényesül a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk. Legnagyobb értéke a magas nátrium tartalma, mivel így a kálcium hatékonyabban szívódik fel. Jellemző még rá, hogy erős vízhajtó, illetve nyugtató hatású, és étvágycsökkentő is. Megtisztítja a májat, serkenti a veseműködést és a benne található rostoknak köszönhetően támogatja a bélrendszer működését is. Kinek ajánljuk?

  • Akinek életvitele hatására sok stressz ér, a benne lévő ásványi anyagok, főleg a magnézium miatt, mert segít megnyugtatni az idegrendszert.
  • A benne található olajok miatt hiperaktív gyermekeknek, zöldségből készült ital formájában.
  • Kismamáknak is, mert pozitív hatással van a tejtermelésre.

Fogyókúrázóknak alacsony kalóriatartalma miatt, illetve magas rosttartalmának köszönhetően felgyorsul az emésztés. Ennél a zöldségnél azért figyelni kell, mert a benne található bizonyos anyagok egyes embereknél allergiás reakciót válthatnak ki!

­