Üres a kosarad

 +36 (70) 3979068 

0
0
0
s2sdefault

Más néven batátaként is emlegetik és a burgonyához nem sok köze van, igen távoli rokona. Magyarországon kevesen ismerik, vagy merik kipróbálni, ha találkoznak vele a zöldségesnél.

sweet potatoes 912635 1920Leginkább a nagy áruházláncok polcain találkozhatunk vele, és igen borsos az ára, de érdemes tenni vele egy próbát. Termelőknél egyébként olcsóbban beszerezhető. Különböző fajtái vannak, ezeknek cukortartalma is más, ezért előfordulhat a különböző íz is közöttük, legjobban a sütőtökhöz hasonlít az íz világa. A világ legegészségesebb ennivalói között emlegetik.

Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és a neve ellenére a cukorbetegek is fogyaszthatják. Gazdag a rosttartalma, ezért fogyasztása után a jóllakottság érzés is tovább kitart. Fogyókúrázóknak ideális alacsony kalóriatartalma és glikémiás indexe miatt, főleg ha nem zsírban. olajban sütve készítjük el. Könnyen emészthető és vitamintartalma sem elhanyagolható, van benne B1, B2, B6, E és C vitamin is.

Hűtőszekrényben tárolása nem ajánlott, legjobb száraz, hűvös helyen tartani. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a héja sima és feszes legyen, akkor biztosan frisset viszünk haza. Felhasználható köretnek, süthető, grillezhető és főzhető is, rengeteg féle étel készíthető belőle, vagy vele. Remek főzelék, vagy leves alapanyag, de már desszerteket, például pitét is készítenek belőle.

­