Üres a kosarad

 +36 (70) 3979068 

0
0
0
s2sdefault

A csicsóka gumói, a burgonyával ellentétben, nem keményítőt, hanem oligofruktózokat többek között inulint tartalmaznak. Az inulin élelmi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító képességének maximumát érje el.

csicsoka 2020

Az oligofruktózok így az inulin is, összetett szénhidrátvegyületek, amik eltérnek az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől. Nem tekinthetők cukornak sem, annak ellenére, hogy ízük édes. Az inulin megemésztéséhez sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne megemészteni. Az inulin vízben oldódó nagyméretű élelmi rost, amely az ember számára emészthetetlen marad.Az inulin egyik legnagyobb haszna prebiotikus tulajdonságában rejlik. Szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak.A vastagbél sok funkciója mellett a legveszélyesebb toxikus anyagok tárháza. Az ember, mire eléri az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladék anyagot tárol. Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják.Vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy csicsókából készült termék szabályozza a koleszterinszintet, csökkenti a vérszérum triglicerid szintjét és a vérnyomást. Ismeretes, hogy a máj szénhidrátokból zsírsavakat, triglicerideket szintetizál, ha nem jut a szervezet más forrásból a zsiradékhoz. Ennek köszönhetően a koleszterinszint, amely egyénenként determinált, zsiradékmentes diéta ellenére is magas lehet. Az inulin a zsírsav-triglicerid képződését elősegítő enzim aktivitását gátolja.

A mellrák a nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben. Klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe épített nem emészthető szénhidrát (inulin) gátolta a tumor fejlődését. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában.

 

 

­