Üres a kosarad

 +36 (70) 3979068 

0
0
0
s2sdefault

Megerősítést nyert, hogy az élelmiszerek és üdítők csomagolására használt műanyag rendkívül káros hatással lehet az emberi szervezetre.

petKiderült ugyanis, hogy a műanyagok nem 100%-ig biztonságosak és igazából az élelmiszerek tárolására mellőzni kellene őket. Ennek oka, hogy igénybevételtől, mint hőhatás, kontaktidő, elhasználódottság illetve dörzsölés és savas közeg hatására különböző káros vegyületek oldódnak bele az abban tárolt élelmiszerbe vagy italba.

Ha legközelebb a szupermarketben járunk, nézzük meg, hogy szinte minden műanyag flakon és csomagolás alján találni egy kis dombornyomott háromszöget egy számmal. Ez jelzi, hogy milyen típusú műanyaggal van dolgunk.

Nézzük meg, mit jelentenek a kódok a flakonok alján?

1-es jelzésű műanyag

Az 1-es jelzésű műanyag a polietilén tereftalát (rövidítése PETE vagy PET)

Átlátszó, törésmentes, benntartja a folyadékot, az oxigént és a szénsavat is, ezért megfelel üdítők, élelmiszerek és ásványvizek tárolására..
A gyártók óvnak minket az ilyen típusú PET palack többszöri használatától, mert az igénybevételtől apró repedések keletkeznek a műanyagon, amiből a káros anyagok az élelmiszerbe szivároghatnak.
Ilyen anyag például a DEHP, amiről bebizonyosodott, hogy hatást fejt ki az emberi endokrin rendszerre, továbbá összefüggéseket találtak ezen vegyület és a túlsúly között. Kiderült, hogy károsítja a májat, veséket és a tüdőt illetve a szaporodási szerveket, különösképpen férfiaknál, illetve felmerült a gyanú, hogy rákot is okozhat.
Egy másik vegyszer, aminek a PET palackban tárolt italok és ételek ki vannak téve: az antimon-trioxid. Ez az anyag légzőszervi problémákat és bőrirritációt okoz, nőknél menstruációs problémákat illetve vetélést idézhet elő.
Ha szupermarketben ellenőrizzük, akkor a következő élelmiszerek csomagolásán fogjuk az 1-es jelzést megtalálni: édesség csomagolások, gyümölcslé flakonok, előrecsomagolt zöldségek doboza, szirupok, ecet és ivójoghurt flakonok, tejes palack, majonéz, mustár, ketchup, étolajok, tusfürdők, kozmetikai szerek, samponok, öblítők csomagolása és szinte az összes üdítős és ásványvizes palack.
Ha elképzeljük, hogy az ásványvizek kamionokon utaznak, raktárakban vagy udvarokon várakoznak, amíg a polcokra kerülnek, ezalatt a nyári kánikulában hőnek vannak kitéve, illetve azt, hogy a szénsavas üdítők savas kémhatásúak, akkor ez nem túl megnyugtató képet fest a fogyasztó elé. Sajnos minél több ideig tárolódnak ezekben a műanyagokban az élelmiszerek, annál több vegyszer oldódik beléjük.

2-es jelzésű műanyag

A 2-es jelölésű műanyagtípus a nagysűrűségű polietilén (rövidítése: HDPE)
Ez a műanyagfajta ellenáll a kémiai anyagoknak, ezért főként tisztítószereket és kozmetikai szereket csomagolnak beléjük. Biztonságos műanyagként van számon tartva.
Tusfürdők, samponok, kozmetikai szerek, mosószerek, öblítők, tisztítószerek stb flakonjai készülnek belőle.

3-as jelzésű műanyag

A 3-al jelölt műanyag típus a polivinilklorid, ismertebb nevén PVC
Egészségre rendkívül káros műanyagfajta, ha csak tehetjük, kerüljük. Maga az FDA (amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság) is elismerte, hogy a PVC egyik építőeleme a vinil-klorid rákkeltő, némelyek szerint a legveszélyesebb műanyagfajta.
Mire használják: palackok, ételek csomagolása, átlátszó műanyag csomagolók (folpack), kozmetikai és tisztítószerek flakonja is.

4-es jelzésű műanyag

A 4-es jelölésű műanyagfajta a kis sűrűségű polietilén (rövidítése: LDPE)
Ez egy erősebb, rugalmas és áttetsző műanyagfajta, biztonságosnak minősül.
Mi készül belőle? Szatyrok és zacskók, ételek csomagolása, összenyomható palackok, fóliák, stb.

5-ös jelzésű műanyag

Az 5-ös jelölésű műanyagfajta a polipropilén (rövidítése: PP)
Magas az olvadáspontja, ezért meleg italokat is lehet benne tárolni, illetve szószokat, amik a gyártás során meleg formában kerülnek a flakonba, mint például a ketchup. Biztonságos műanyagként van számon tartva.
Mit csomagolnak benne? Húsok átlátszó fólia csomagolása, jégkrémek doboza, tejtermékek, (vaj, kefir, joghurtok, tejföl stb.) ketchup, kozmetikai szerek, samponok és mosószerek flakonja, illetve edények, poharak, tálcák stb. alapanyaga.

6-os jelzésű műanyag

A 6-os jelülésű műanyagfajta neve polisztirol. (rövidítése: PS)
Lehet szilárd vagy habszivacs állagú. Jó szigetelő anyag ezért ismerősek lehetnek a polisztirolhabból készült melegen tartó ételcsomagolók, kávés poharak illetve tálcák a húsok és a zöldségek alatt.

Veszélyes műanyag típus, mert sztirolt bocsát az ételbe, italba, ami egy rákkeltő anyag. Kimutatták, hogy irritálja a bőrt, a szemet, a légzőszerveket, emésztőrendszert. Negatív hatással van az idegrendszerre, depressziót, fejfáját, kimerültséget okoz.
Mit készítenek belőle: eldobható kávés poharakat, élelmiszertároló dobozokat, joghurtos dobozokat, egyéb tejtermékek dobozait (a Danone majdnem összes tejterméke ebben van), eldobható habedényeket, habszivacs tálcákat, amiket húsok, zöldségek, gyümölcsök alá tesznek.

7-es jelzésű műanyag

A 7-el jelölt műanyagok jelentenek minden más olyan műanyagot, amelyek nem sorolhatók az előbbi kategóriákba, illetve az 1-6-ig jelölésű műanyagok valamilyen keverékét.
Épp ezért, mert a pontos összetétele nem meghatározott, jobb kerülni.

Fontos még megemlíteni, hogy a 7-es számozást kapták a legújabb növényi alapanyagú műanyagok is, amiket biztonságosnak tekintenek. Ha a 7-es szám mellett az AS, SAN vagy ABS feliratot látjuk, akkor nyugodtak lehetünk. Ezek jó minőségű műanyagok. Új számozási rendszerre a gyártók már javaslatot tettek.
Azonban, figyeljünk oda, mert a 7-es típusú műanyagok között lehet polikarbonát alapanyagú is, ami a hírhedt és nagy port kavart BPA-t oldja bele ételeinkbe és italainkba.
A BPA-ról bebizonyosodott, hogy már kis mennyiségben is rendkívül romboló hatású az emberi szervezetre nézve. Degeneratívan hat a női és férfi szaporodó szervekre, előre hozza a pubertás kort, viselkedési zavarokat okoz, beleszól az immunrendszerünkbe is, valamint összeköthető a mell- és húgyhólyag rák kialakulásával is és növeli a vetélés kockázatát.

Mire használják? Ebből készülnek a cumisüvegek, ivó kulacsok és ezzel bélelik ki a konzervdobozokat is, illetve gyümölcsleveket, szószokat töltenek bele, ételhordók, műanyag tárolók, edények alapanyaga is lehet.
Melegítés, mikrohullámok, illetve savas közeg hatására a BPA bemosódás mértéke nő. Mindenképp kerüljük ezeket a fajta műanyagokat, semmiképp ne tegyünk bele forró ételt vagy italt, illetve ne használjuk a mikróban.

Akkor most megnyugodhatunk mert tudjuk, melyik műanyagok biztonságosak és melyikek nem?
Bár azt mondhatnánk, hogy igen, de ahogy még mélyebbre ásunk ebben a témában, úgy újabb megosztó adatokra lelünk. Új divathóbort lett az úgynevezett „BPA-free” termék csomagolás, amiket néhány gyártó büszkén hirdet, hogy márpedig ők mától biztonságos műanyag csomagolást használnak.
De néhány nyughatatlan kutató továbbment a vizsgálatokban és sajnos újabb kétségek merültek fel. Lehet, hogy a BPA-ra kerülő fókusz csak elterelte a közvélemény figyelmét és egy hamis megnyugvásba taszította a tudatos vásárlókat, azzal, hogy „BPA-free” termékeket vásárolnak?
Gyanakodni ad okot a következő felfedezés, miszerint ezekben a BPA-mentes műanyagokban jelen van egy másik, BPS nevű anyag is, aminek hasonló, a hormonháztartást befolyásoló hatása van, mint a BPA-nak. Sőt egyes kutatók azt állítják, hogy az újonnan használt BPS még rosszabb, mint az elődje.
Ne várjunk arra, még a kutatók eldöntik, hogy vajon az újonnan kifejlesztett műanyagok valóban biztonságosak-e, miközben a rákos és impotens emberek száma növekvő tendenciát mutat! Ahhoz is 50 évre volt szükség, mire rájöttek, hogy a BPA egy toxikus anyag.

Előzzük meg a bajt és tegyünk gyakorlatias lépéseket!
Kerüljük a műanyagok használatát, ahol lehet, helyettesítsük azt fával, üveggel, porcelánnal vagy rozsdamentes acéllal!
Soha ne használjunk mikrohullámú sütőben műanyag edényt, ne melegítsünk benne előre csomagolt készételt!
Csecsemő korú gyermekünknek ne vegyünk műanyag rágójátékokat, figyeljünk, hogy miből van a cumisüveg! Bár nehezen fellelhető árucikk, de a legjobb, ha üvegből készült cumisüveget használunk.
Kerüljük az előre csomagolt ételeket, amennyire csak lehet. Rossz hír, hogy a konzervek belsejét is egy vékony műanyag filmréteggel vonják be.
Kerüljük a műanyag palackos üdítőket. Szinte minden üdítő, minden szénsavas ásványvíz savas kémhatású, és mint a fentiekben említettük, a savas kémhatás elősegíti a káros vegyi anyagok kioldódását.
Kerüljük a palackos ásványvizeket, mivel a szállítás folyamán illetve a raktárhelyiségekben felmelegszenek, rázkódnak és mire az asztalunkra érnek, már jó adag káros anyagot tartalmaznak az egyébként egészségesnek titulált ásványvizek. Sokkal bölcsebb dolog otthon szűrni a csapvizet a házi víztisztító készülékkel.

­